Leg uw eigen vijver aan!
Wat is er mooier dan bij zomerdag heerlijk genieten van uw zelf aangelegde vijver? Het aanleggen van een vijver is een behoorlijke klus, maar het geeft veel voldoening als de vissen uiteindelijk rondzwemmen. De basis van iedere zelf ontworpen vijver is natuurlijk de vijverfolie. Op deze stevige folie van Hozelock krijgt u maar liefst 15 jaar garantie. De folie wordt voorverpakt geleverd en is verkrijgbaar in de volgende standaardafmetingen:
- 2,5 × 2 meter
- 3 × 2,5 meter
- 4 × 3 meter
- 4,5 × 4 meter
- 5,5 × 4 meter
De basisregels voor de aanleg van een folievijver
Bij de aanleg van een folievijver heeft uw creativiteit vrij spel. Toch is het belangrijk tijdens het ontwerpen een paar basisregels in acht te nemen om een gezonde biotoop te creëren.
- Diepwaterzone - In het ideale geval bestaat een vijver uit meerdere zones van verschillende diepten. De diepwaterzone is idealiter tussen 100 en 150 centimeter diep, zodat het water in de zomer niet te snel opwarmt en in de winter niet volledig dichtvriest en uw vissen zich kunnen terugtrekken in het diepe gedeelte.
- Laagwaterzone - Deze zone heeft een diepte van 30 tot 50 cm en kan relatief breed zijn. De meeste planten en dieren voelen zich hierin prettig.
- Moeraszone - Een buitenrand met een diepte tot 30 cm is zeer geschikt voor weelderige plantengroei. Steile oevers kunnen worden gemaskeerd door beplanting met begroeiingsmatten en -tassen
De aanleg van een folievijver
Voor de aanleg van een folievijver is het raadzaam om het volgende stappenplan aan te houden.
- Markeer de omtrek - Bepaal de locatie en vorm van de vijver en markeer de omtrek. Het is handig om hiervoor een tuinslang of touw en enkele paaltjes te gebruiken. Zo kunt u ook de moeras- en laagwaterzones markeren.
- Graaf de vijver uit - Hierna legt u met loodrechte spadesteken de markering vast en spit u de aarde laag voor laag uit. Het is zeer belangrijk dat de vijver waterpas is (dit kunt u controleren met een lat en een waterpas). De moeras- en laagwaterzones bedekt u later met een laag grind van ongeveer 10 cm of met vijversubstraat. Houd hiermee rekening bij het uitgraven.
- Breng de onderlaag aan - Verwijder vervolgens alle scherpe voorwerpen en wortels uit de vijverbedding. Als extra bescherming voor het folie legt u een laag zand aan. Ook is het aan te raden om onder het folie vijvervlies te gebruiken, een robuust synthetisch materiaal.
- Plaats de folielaag - U spreidt het vijverfolie uit over het vijvergat met een overlap van ca. 30 tot 50 centimeter rond het gat. Als u nu het water in de vijver laat lopen, wordt het folie langzaamaan in de juiste positie gedrukt. De vijver mag niet onnodig water verliezen, dus er moet een zogenaamde capillaire afsluiting worden ingebouwd. Dit houdt in dat het folie aan vijverrand, waar de natte zone moet eindigen, kort verticaal naar het oppervlak moet worden geleid en daar boven de grond moet worden afgeknipt. De bovenrand van het folie moet altijd hoger liggen dan het waterniveau.
- De oeverafwerking - Voor de randzone is het aan te raden om begroeiingsmatten en begroeiingstassen van gevlochten nylon of kokosmateriaal te gebruiken. Zowel de matten als de tassen worden met behulp van bevestigingshaken achter(!) de vijverrand in de grond bevestigd. Zodra de planten zijn gegroeid, zullen de folieranden niet meer zichtbaar zijn.