- vijver-expert.be
- Winterproducten
Winterproducten
Winterproducten voor je vijver nodig?
Het winterklaar maken van een vijver is erg belangrijk. Hiermee leg je de basis voor een gezonde en mooie vijver in de zomer. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt welke materialen je nodig hebt om je vijver goed klaar te maken voor de winter.
Meer weten? Lees dan even verder
Hoe maak ik mijn vijver klaar voor de winter?
Onderstaand zie je een uitleg hoe je je vijver het beste kunt klaarmaken voor de winter.
1. Schoonmaken van je vijver
Hoe logisch het ook klinkt, maar het schoonmaken van je vijver is één van de belangrijkste zaken. Met name de dode bladeren en planten in de vijver, moeten er uit. Dat kan door met een bodemstofzuiger de dode planten, takken en bladeren van de bodem af te halen, of met een schepnet van het oppervlakte. De dode bladeren en planten vervuilen het water, wat niet goed is voor de vissen.
2. Onderhoud aan de waterplanten
Zoals de meeste planten gaan waterplanten (onder- en bovenwater) in het begin van de herfst dood. Het kan daarom slim zijn om de meeste planten alvast te verwijderen in het begin van de herfst, met een daarvoor bestemde vijverschaar. Je kunt een klein gedeelte in de winter laten staan, zodat vissen zich daartussen kunnen verschuilen en slapen. Het is dan wel belangrijk dat dit oude bladgroen wordt verwijderd in het begin van de lente. Anders groeit hij nooit meer mooi aan.
3. Ophangen van een opvangnet
Bladval in de herfst kan veel overlast veroorzaken. Het is vervelend om iedere dag met een schepnetje alle bladeren uit de vijver te moeten vissen. Een oplossing daarvoor is het spannen van een opvangnet boven de vijver. Zo kun je gemakkelijk alle bladeren in 1x verwijderen en biedt het net daarnaast ook nog eens bescherming tegen hongerige reigers. Wanneer vissen slapen, zijn ze een gemakkelijke prooi! Voor lastige vijvers zijn er uiteraard ook speciale reigerverjagers.
4. Zorg voor de overwinterende vissen
Veel koudwatervissen kunnen goed tegen lagere temperaturen. Vissen gaan dan vaak naar het diepere gedeelte in de vijver, omdat daar minder temperatuurschommelingen zijn. Let er op dat kleinere vissen vaak op 80 centimeter diepte gaan zitten. Bij koikarpers kan dit wel 1,50 meter zijn. Koikarpers kunnen nog minder goed tegen schommelingen in temperatuur. Een oplossing om de watertemperatuur in de gaten te houden is een vijverthermometer.
5. Wat als het gaat vriezen?
Als het vriest kun je een ijsvrijhouder inzetten. Een ijsvrijhouder doet wat de naam zegt: hij houdt je vijver ijsvrij. Door schommelingen en beweging zorgt hij ervoor dat de vijver niet dichtvriest en er altijd een wak in het ijs blijft. Het is ook mogelijk om in je vijver een beluchtingsset te zetten. Dat moet dan op 20 centimeter diepte. Daarnaast zorgt een beluchtingsset ervoor dat het zuurstofpeil op de juiste hoogte blijft. Mocht je vijver toch helemaal zijn dichtgevroren, hak dan nooit het ijs door, maar warm het bijvoorbeeld op! Doorhakken kan zeer schadelijk zijn voor de vissen: zeker voor koikarpers. Het verwijderen van sneeuw is wel belangrijk, anders kan het zonlicht de vissen niet bereiken.
De laatste reviews over vijvers
Lees de ervaringen van onze klanten.
Ubbink Vijvertang
16 dec. 2019
VT Pond Net
24 sep. 2018
VT V-Tech Air pump Set AP-10, 30, 40 of 50
9 apr. 2018